Hakimin yanlış kararı nereye şikayet edilir?
6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte, hâkim ve savcıların yargısal görevleri ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüze iletilen şikâyetler, bir yazıyla birlikte Hâkimler ve Savcılar Kuruluna gönderilecektir.
Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Hâkim savcılar yanlış kararlarına karşı tazminat davası açılır mı?
Bu bağlamda, hâkimlerin görevlerini yerine getirirken gerçekleştirdikleri eylem veya kararlardan zarar görenlerin, hâkime karşı değil, devlete karşı tazminat davası açma imkânı bulunmaktadır.
Hâkim verdiği karardan sorumlu mudur?
HMK md. 46/1’e göre, hâkimlerin yargısal faaliyetleri sırasında verdikleri zararlardan dolayı devletin sorumluluğu sınırsız değildir. Başka bir deyişle, hâkimlerin ağır ihmal veya kastla verdikleri kanunda sayılan kararlardan devlet sorumludur[3].
Yanlış karar veren hâkime ne yapılır?
Hakim hukuka aykırı bir karar vermiş veya tedbir almışsa, hukuk yollarına başvurularak hukuka uygunluk sağlanır. Bu nedenle, zarar gören tarafa sorumluluk davası açma fırsatı verilmesine gerek yoktur.
Hâkimin verdiği kararı savcı bozabilir mi?
Cumhuriyet savcısı mütalaasında; sanığın beraatına veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve verebilir. Cumhuriyet savcısının görüşü, savcılık soruşturması sırasında mevcutsa, savcı tarafından duruşma sırasında açıklanır.
Hakimin verdiği karar bozulur mu?
Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile karar verilmiş olması veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.
Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?
İstinaf, kararı veren mahkemeye yapılır (CMK m. 268/1). İstinaf edilen hâkim veya mahkeme, istinafın yerinde olduğuna kanaat getirirse, istem üzerine kararını düzeltebilir (CMK m. 268/2).
Hâkim karar verirken nelerden yararlanır?
Hâkim, kararını verirken bilimsel görüşlere ve yargı kararlarına dayanır. Madde 2 – Herkes, haklarını kullanırken ve ödevlerini yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.
Hakim keyfi karar verebilir mi?
“Hâkimler işlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.” Vicdani kanaate dayalı karar vermek, keyfi karar vermek anlamına gelmez; yargı kararlarının gerekçeli, hukuki ve mantıksal yapısının titiz, sebep-sonuç ilişkilerinin tam olması gerekir.
Hâkimlerin dokunulmazlığı var mı?
Hukukumuza göre hâkimler yargı dokunulmazlığı veya dokunulmazlığından yararlanamazlar10. Hâkim, yürürlükteki mevzuatı, kişisel kanaat, inanç ve önyargılardan uzak, tarafsız, yasama, yürütme ve çevre erklerinin baskısı altında olmaksızın, kendi vicdani kanaatine göre ve bağımsız olarak uygulamakla yükümlüdür.
Yargı kararlarına uymak zorunlu mu?
1982 Anayasası, 1961 Anayasası’nın 132. maddesindeki “Yasama ve yürütme organları ile idare, yargı kararlarına uymak zorundadırlar” hükmünü 138. maddede korudu.
Hakim kesin karar ne demek?
Temyiz hakkı bulunan kararlar için ilk derece mahkemelerine, temyiz hakkı bulunan kararlar için ise üst mahkemelere başvurulabilir. Mahkeme işlemleri kesin kararla sonuçlanır. Kesin karar nedir? Artık temyiz hakkı bulunmayan karara kesin karar denir.
Hakim dava edilir mi?
Davacı davayı esastan kaybederse disiplin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalır. Hakim duruşma sırasında duruşmayla ilgili olmayan hukuka aykırı bir eylemde bulunursa, zarar gören taraf genel hükümlere dayanarak genel mahkemelerde hakime tazminat davası açabilir.
Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?
“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırayla belirler.
Hakimin kararına itiraz edilir mi?
Ceza Kanunu’nun 267. maddesinde “yargı kararlarına ve kanunda öngörülen hâllerde yargı kararlarına karşı” istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır.
Hakimin kararını kim bozar?
Yargıtay Başsavcısı bu sebepleri aynen kaydeder ve kararın veya hükmün iptalini isteyen yazısını Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’ne gönderir. Yargıtay Ceza Dairesi, sunulan sebepleri uygun görürse, adaletin sağlanması amacıyla kararı veya hükmü iptal eder.
Hakim suç duyurusunda bulunabilir mi?
Ceza davalarını değerlendiren ve gerektiğinde soruşturma aşamasını başlatan makam genellikle Cumhuriyet savcılığıdır. Ancak Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunumuzun 163. maddesinde belirtilen istisnai hallerde ceza adalet hâkimi de soruşturma yapmaya yetkilidir.
Hâkimler adli yönden kime bağlıdır?
Adalet Bakanı, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin görevleri hariç olmak üzere, hâkimler ve savcılar üzerinde denetim yetkisine sahiptir. Hâkimler ve savcılar, idari görevlerinin yerine getirilmesinde Adalet Bakanlığına tabidirler.
Kaynak: farmtr.com.tr